tirsdag 20. juli 2010

Frostmålar

De hugsar kanskje at eg skreiv om ulike målarangrep for ei tid sidan. Somme stader var alt lauv vekke frå mange tre i skogen men syndaren var ikkje å finna. Eg tok kontakt med FAGUS og dei var forsåvidt einige med meg at det måtte vera ein målar, men det var sjølvsagt ikkje råd å sei kva for ein sidan dei var borte.
No har trea stått ein tre vekers tid etter at eg såg dei sist og er såvidt byrja å koma med nytt lauv. Om ein månads tid vil dei nok vera i full vigør att.
Tre tåler godt å missa alt lauvet ein gong men dersom det hender fleire gonger på rad vil det tæra så mykje på energireservane til treet at det døyr. I Nord Noreg er det fleire stader store bjørkebestand som har døydd grunna fleire år på rad med målaråtak men dette er ikkje vanleg. Det vert difor ikkje sett inn nokon store tiltak for å nedkjempa desse åtaka.
På einskildtre kan ein hindra åtak om ein fester ein ring med lim på utsida på stamma av treet, denne vil effektivt hindra den vengelause hoa i å koma opp og leggja egg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar