fredag 23. juli 2010

Tre i Bergen

Trude var intervjua i BT i går. Dei hadde ein tur rundt i bydn for å sjå på tre som ho var forarga over. Det er desverre ikkje vanskeleg å finna døme på mishandla tre, det er berre å sjå seg ikring. Noko av problemet i byar og tettbygde strøk er at alle her i landet på daud og liv skal sjå 360 grader rundt seg og at eikvar solstråle skal uhindra kunna steika huda eit steg nærare hudkreft. Litt spissformulert men sant. Når ein i tillegg veit at rettsvernet for tre er bortimot null så har me det gåande.
Det som forundrar meg meir er alle dei fantasifulle måtane folk kan handsama eit tre på, det verkar som dei trur at tre kan takla alt mogeleg så det er berre å gå laus. Tre vert toppa og kappa i den tru at " de tar seg igjen", dvs at det kjem nok lauv att. Me ser ofte døme på det motsette, litt spesielt vert det vel dei stadene der folk har kappa toppen og greinene på furutre i eit tappert forsøk på å laga knutekollingar :).
Det mest merkelege med dette er at internett og hagebøker fløymer over av fagstoff om korleis dette skal gjerast, men kutta tre er vel ein mannfolksak og då er bruksanvisinga for pyser.
Kanskje du spør deg sjølv om ikkje folk kan gjera med trea sine som dei vil, dei eig dei trass alt? Sjølvsagt kan dei det, men ha det i bakhovudet at det er ein treeigar, men landskapet treet veks i og formar tilhøyrer alle! Skal det kanskje også vera fritt fram for einkvar å gjera kva som helst på eigedomen sin eller er det betre med litt love rog reglar??

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar